Побувавши на 3-й позачерговій сесії 8-го скликання Хирівської міської ради 2 березня 2021 року, склалися неочікувані враження та виникли кілька фундаментальних питань до керівництва територіальної громади, та депутатського корпусу. Але давайте послідовно.

1.     Ряд питань винесених в проєкт рішень взагалі не були прийняті, позаяк навіть не розглядалися на комісіях. Судячи з коментарів депутатів Кузьми Л. та Громіша І., – у депутатів не було часу на їх підготовку до сесії, оскільки проєкти рішень були надіслані вкрай пізно. Тому питання до адміністрації ТГ – якщо ви оплачуєте з наших податків,  роботу однойменного сайту, та його адміністрування, що не дає вам змогу публікувати такі документи завчасно там? І не тільки їх?

2.     Освітянські питання в темі оренди школярика та участі в тендерах на закупівлю викликали незначну активізацію серед депутатів. Лунали заклики до витребування майна від Старосамбірської ОТГ, так як їй перейшли від ліквідованої Старосамбірської РДА всі матеріальні активи. Тут крапку поставив заступник голови Пухар О., який дав чітко зрозуміти, що такі запізнілі амбіції до нічого доброго, крім погіршення партнерських стосунків та справ у  судах, не приведуть. Зійшлись на тому, що «Школярики» будуть закуплені десь ближче до осені, на що буде потрібно близько 500 000 грн співфінансування від громади –  зі слів голови Королюк М. А., на часі проголосували одноголосно за оренду автобуса в Старосамбірської ТГ. Вартість оренди я не почув. Окремо озвучена сума в 600 000 грн для співфінансування проекту реконструкції приміщення будівлі  початкової школи під дошкільний заклад по вул. Січових Стрільців в Хирові.

3.     Харчування школярів. Батьківська плата  за харчування. Безплатне харчування малозабезпечених. Створення органу опікунської ради, комісії. Ці та ще ряд питань виносили депутати на розгляд, але дійшли до одного –  харчувати дітей інвалідів, дітей з інвалідністю, дітей учасників АТО. Директори шкіл, старости та соціальні педагоги, класні керівники повинні чітко знати,  яким саме учням з малозабезпечених сімей,  необхідне безплатне харчування в школах/ДНЗ, і подати відповідні списки на депутатські комісії для розгляду та затвердження.

4.     Питання оренди приміщень автошколою «Лідер» та Добромильською музичною школою прийняли одноголосно з коментарями фінансового змісту окремих депутатів. Слово взяла начальник фінвідділу Борис I. З її мінізвіту я почув чіткі відповіді на депутатські питання та озвучені суми, які фігурували в прийнятому бюджеті та в поправках до нього. Зі своєї сторони зазначу, що пані Борис, дійсно фахівець своєї справи, і даремно гроші платників податків не марнує.

5.     По питання щодо актуальних проблем  – положення про місцеву пожежну охорону Хирівської МР в с. Скелівка,  створення техногенної і евакуаційної комісій проголосували одноголосно.

6.     Депутатами одноголосно прийняті питання щодо матеріальної (фінансової) допомоги мешканцям громади. Паралельно з цими документами, депутатам на підпис дали ще документи «Про затвердження технічної документації щодо встановлення меж земельної  ділянки в натурі», а також паїв. Як відзначив голова земельної депутатської комісії Калюжний В., ці документи стосувалися права власності на земельні ділянки, які були погоджені постійною земельною комісією.

7.     Сміттярські питання. Озвучені суми за вивіз не відповідають дійсності, і фактично з реальним станом справ не мають нічого спільного. Спеціального місця відведеного під полігон твердих побутових відходів немає, техніки спеціальної немає і т. д. Відповідних документів теж немає. Ще 3 місяці максимум хирівське сміття будуть вивозити в Старий Самбір.

Чи комісія з питань техногенно-екологічної безпеки буде залучатись до сміттєвих конфліктів?

8.     Комунальне підприємство «Смерічка». Статут. Водоканал. Структура. Сумарна кількість працівників на даний час у двох цих організаціях – 25 осіб! Планувалось розширити штат комунального підприємства до 23 чол., крім водоканалу. Сумарно – 38 чоловік!  Що вони будуть робити та чим будуть зайняті – і яку колосальну суму на своє утримання витребують? Громіш І. – запропонував залишитись окремим депутатам після сесії та обговорити ці питання на відповідній комісії. Конструктивну ідею, запозичену із сусідньої Добромильської ОТГ, озвучив депутат Басланєєв А. яка стосується оптимізації, об’єднання функціональних обов’язків заступників, та штату працівників.  

Я ж запитаю читачів, яким чином буде організована робота працівниками водоканалу в селах Терло, Лібухова, Скелівка, Гуманець, В. Сушиця, Чаплі, Поляна? Невже будуть проводити воду в домівки мешканцям та ремонтувати відповідне сантехнічне обладнання, включно з помпами, кранами, опаленням? Чи будуть підписувати контракти на обслуговування, договори з приватними оселями? Хто це буде регламентувати, ліцензувати, приймати акти здачі об’єктів? Чи мешканці вище перелічених населених пунктів Хирівської ТТ, будуть оплачувати роботу структурам, які цілком і повністю обслуговуватимуть лишень м. Хирів?

9.     Депутат Кузьма Л. запропонувала поправку у «Звернення до Міністерства закордонних справ» – Звернутися про підтримку до Самбірської територіальної громади, Самбірської РДА, Самбірської районної ради, Львівської ОДА  у сприянні відкритті митного пункту пропуску «Смільниця-Кросценко». Рішення прийнято одноголосно.

Сесію не закривали. Вирішили продовжити в середу 10 березня.

І, хай там що, приємно спостерігати, як депутати майже повним складом згуртовано приходять на сесії, обговорюють нагальні потреби громади, приймають доленосні рішення, беруть на себе всю повноту відповідальності за їх наслідки. Звісно, є достатньо недоопрацювань, супутніх помилок. Але хто нічого не робить, той і не помиляється.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *